Plektran valinta - Löydä se oikea kitaralle tai bassolle!

Tuhansia plektroja - mikä on se oikea?

Plektra, eli soittolehti, eli plärä tai pleku (joskus jopa näppäilylehdykkä) on käyttöliittymä. Tuo pieni esine on toiselle kädelle suora yhteys itse soittimeen. Sillä on iso vaikutus siihen miltä esim. kitarasi tuntuu soittaa. Plektra vaikuttaa myös suoraan siihen miltä soitin kuulostaa. Se oikeasti muuttaa soittimen soundia. Tiedän, että näitä iskulauseita jaetaan monessa paikassa ja soittajia kyllä aina kiinnostaa parempi tuntuma soittoon sekä parempi soundi. Nämä mainoslauseet vain jäävät usein turhan epämääräisiksi ja siihen on yksi ainoa syy: vaihtoehtoja on oikeasti tuhansia. 

Plektran valinta bannerin kuvassa Dunlop-plektroja.

Mikä näistä tuhansista plektroista on siis se maaginen kapine joka parantaa sinun soittotuntumaasi ja sinun soundiasi? Miten valmistaja voi tietää, mikä on sinun mielestäsi parempi tuntuma tai soundi? Onko niille jokin universaali mitta ja totuus? No, ei sentään. Valmistajat tietävät vain sen, miten materiaalit, paksuudet ja muotoilut vaikuttavat soittamiseen. Sinun tehtävänäsi on valita niistä omiin tarpeisiisi parhaiten sopiva plektra. 

Plektrojen testaaminen

Kun plektroja kuitenkin on oikeasti tuhansia erilaisia, tuleeko sinun testata ne kaikki läpi? Plektrat ovat kohtuullisen edullisia ”luksustuotteita”. Itselleen voi kerätä isonkin valikoiman käyttämättä siihen paljon rahaa. Tämä ei tarkoita sitä, että sinun tulisi ostaa kaikki mahdolliset mallit ollaksesi varma, että käsissäsi on nyt se paras juttu juuri sinulle. Mutta edullisuus kyllä mahdollistaa useammat kokeilut ja suosittelen sitä jokaiselle mahdollisuuksien mukaan. Useiden kokeilujen kautta olen oppinut, kuinka esim. sähkökitaran ja akustisen kitaran kanssa toimivat täysin erilaiset plektrat. Olen jopa säästänyt isot rahat huomaamalla, että sain kitarani sointiin lisää kirkautta vaihtamalla plektraa. Toinen vaihtoehto olisi ollut vaihtaa kitaraa ja se olisi maksanut minulle juuri sen tuhannen plektran verran enemmän. 

Miten sitten valitsen "sen oikean plektran"?

On tiettyjä yleisiä lainalaisuuksia ja sääntöjä siihen, miten plektrojen ominaisuudet vaikuttavat soittamiseen. Soittajana sinulla tulisi olla jonkinlainen käsitys siitä, mitä olet hakemassa. Onko tarkoitus muuttaa soundia tummemmaksi tai kirkkaammaksi? Onko tarkoitus siirtyä perussointujen luutimisesta teknisempään tilutukseen? Vai oletko vain yleisesti kiinnostunut kokeilemaan uusia juttuja avoimin mielin ilman suurempia ennakko-odotuksia?

Tarkoitukseni ei ole kertoa, mikä plektra sinun tulee ehdottomasti hankkia. Listaan vain yleisimpiä plektran käyttökohteita ja mitä malleja niihin yleisimmin hankitaan. Kun tuhannet ja tuhannet soittajat päätyvät vuodesta toiseen samoihin malleihin, on kyseessä ainakin todennäköisesti pätevä malli. Alla olevaan listaan kannattaa suhtautua hyvänä aloituspaikkana, apuvälineenä niille jotka ovat soittoharrastuksensa alkumetreillä. Ja ties vaikka sieltä löytyisi ideoita paatuneimmillekin soittajille? Kun paremmin ymmärrät syitä valintojen takana, sinun on helpompi miettiä myös omia tarpeitasi. 

Plektrat akustiselle kitaralle

Suurin osa akustiselle kitaralle ostetuista plektroista on ohuempia malleja. Ohuemmat plektrat ovat tehokas keino lisätä kirkkautta, selkeyttä ja "räpsyä" kitaran sointiin. Yleensä tätä muutosta haetaan esim. eri merkkisillä kielillä, mutta etenkin akustisella kitaralla plektra-mallin vaihdosta on usein enemmän hyötyä. Ohuempi plektra on myös taipuisampi ja se helpottaa jäykkien teräskielten soittamista.

DUNLOP Variety Pack PVP101: Ensimmäinen ja suosituin valmiiksi mietitty valikoima Thin- ja Medium-paksuisia plektroja. Erittäin kätevä tapa testata ja vertailla 12 suosituinta mallia kerralla. 

DUNLOP Acoustic Variety Pack PVP112: Toinen ohuemmista malleista koostuva valikoima, joka sisältää juuri akustiselle kitaralle hyvin soveltuvia plektramalleja.
Dunlop PVP101 Light/Medium plektravalikoima. Dunlop PVP112 Acoustic plektravalikoima.

-Kuvissa kaksi Variety Pack plektralajitelmaa: Light/ Medium PVP101 ja Acoustic PVP112. Molemmista löytyy paljon hyviä plektroja akustisen kitaran soittamiseen.

Sointujen soittaminen: Jos pääasiassa säestät, eli soitat sointuja akustisella kitaralla, kannattaa kokeilla Dunlopin Nylon-sarjaa. Saat lisää kirkkautta ja selkeyttä sointiin. Ihan kuin ottaisit sointuja pianosta. Mitä ohuempi plektra, sitä kirkkaampi sointi. Hyvä silti muistaa, että ihan ne ohuimmat mallit(.38mm ja .46mm) ovat jo aika lörppyjä ja taipuilevia. Tuntuman ja soinnin väliltä tuleekin löytää se itselle sopiva balanssi. 

Melodian soittaminen: Tortex-materiaalista valmistetut plektrat ovat reunoiltaan nailonia terävämpiä ja siksi niiden tuoma sointikin on nopeampi ja välittömämpi. Tortex ottaa kieliin kiinni astetta enemmän ja näin jokainen yksittäinen nuotti on moniulotteisempi. 
Plektran materiaalilla ja paksuudella on huomattavasti isompi vaikutus akustisella kitaralla kuin sähkökitaralla. Siksi niitä kannattaa vertailla. Voit löytää ihan uusia luonteenpiirteitä vanhasta kitarastasi. 

Finger picking: Akustisen kitaran soittaminen sormilla on yleistä ja siihenkin on omat erityiset plektransa tarjolla. Peukaloplektra eroaa ulkonäöltään muista sormiplektroista.

Voit aloittaa kokeilun pelkillä peukaloplektroilla: Dunlop Ultex Medium ja Large 

Tarjolla on myös valmiita sormi/peukalo-plektrasettejä: Dunlop Medium ja Large

Herco valmistaa erikoismallia, joka yhdistää perinteisen- ja peukaloplektran. Ihan kuin soittaisit tavallisella plektralla, mutta se ei pääse koskaan tippumaan vahingossa käsistä. Kätevää! Hercon peukaloplektraa valmistetaan Medium- ja Heavy-paksuuksilla.
Dunlop Ultex peukaloplektrapussi, medium. Herco litteät peukaloplektrat.

-Kuvissa kaksi erilaista peukaloplektrasettiä. Dunlop Ultex on malliltaan enemmän "se tavallinen" peukaloplektra. Hercon malli taas on mielenkiintoinen sillä se muistuttaa enemmänkin sormeen kiinnitettävää normaalia plektraa.

Plektrat sähkökitaralle

Sähkökitaran soittoon menee meiltä vuosittain valtava määrä plektroja. Sähkökitara-plektroille löytyy enemmän erilaisia alakategorioita. Ainakin ne ovat selkeämpiä, kuin akustisen kitaran puolella. Erittelen niistä yleisimmät tähän alle. Yleisesti ottaen sähkökitaralle ostetaan astetta paksumpia plektroja kuin akustiselle. 

60- ja 70-luvun Rock & Blues 

Herco: Tämä nylon-plektra nousi aikakautensa isojen kitarasankarien suosioon ja oli sitä kautta osana sähkökitaran suosion huimaa nousua. Jos nimiä täytyy listata niin laitetaan nyt ainakin nämä: Jimmy Page, David Gilmour, Roger Waters, Pete Townshend, Rory Gallagher, Scott Gorham. Myöhemmin tätä mallia on nähty myös Gary Mooren ja Eddie Van Halenin käsissä. 

80-ja 90 luvun Rock´n´Roll ja Heavy Metal 

Dunlop Tortex: 80-ja 90-luvun klassikko rock/metalli tihkuu Tortexia. Tuon ajan Metallica, Megadeth, Pantera, Guns´n´Roses ja Green Day - muutamia mainitakseni - käyttivät juuri Tortexia. Suosituimmat paksuudet ovat .73mm, .88mm ja 1.00mm. 

Dunlop Electric Variety Pack PVP113: Laaja otos sähkökitaran soittajien ikisuosikeista. Sopii testilaboratorioksi mihin tahansa tyylilajiin vannoutuneelle. On hyvin todennäköistä, että jokin näistä jää sinunkin suosikiksesi.

Dunlop Delrin: Lyhyesti, Delrin oli 80-luvulla ”Fastet pick ever”. Delrin löytyi mm. Yngwie Malmsteenin käsistä. Sen enempää ei todisteita tarvitakaan. 

Dunlop Nylon: Yksi maailman suosituimpia plektramalleja, jonka suosio perustuu sen taipuisuuteen. Osa soittajista vain pitää niin paljon nailon-materiaalin joustavuudesta ja sen tuomasta erityisestä tuntumasta sähkökitaran kieliin.
Dunlop Herco-plektra. Dunlop Tortex plektra.

-Kuvissa kaksi omien aikakausiensa suosituinta plektraa. Herco Vintage '66 ja Dunlop Tortex .88.

Moderni äärimetalli

Dunlop Ultex: Kestävä plektra nopeaan ”sahaamiseen”. Kun musiikin tempo kasvaa, kasvavat myös pikkausnopeudet ja samalla kuluvat myös plektrat nopeammin. Ultex-materiaali kestää paremmin kulumista. Ultex on myös ominaissoundiltaan napakampi ja erottelevampi. Tällaiseen tarkoitukseen kannattaa kokeilla rohkeasti 1.00mm paksumpia malleja. Jäykkä plektra seuraa paremmin soittokäden liikettä nopeissa kuvioissa. 

Teknisesti vaativa soitto

Dunlop Jazz III: Alkuperäisesti jazzin tekniseen, tarkkaan ja nopeaan soittoon luotu malli on nykyään huikeassa suosiossa minkä tahansa tyylilajin sisällä. Sormien välissä pienestä plektrasta jää näkyviin vain sen pieni ja tarkaksi muotoiltu kärki. Ihan kuin kädessä ei olisi plektraa ollenkaan. Dunlop onkin laajentanut supersuositun mallin valikoimaa kattamaan erilaisia materiaaleja, jotta jokainen löytäisi sen parhaan tuntuman lisäksi sen parhaan soundin. 

Dunlop Petrucci Variety Pack PVP119: John Petrucci on yksi teknisen proge-metallin isoja esikuvia. Hän on vuosien varrella kehittänyt useampia plektramalleja, joiden muotoilu on helpottanut teknisesti vaativampaa soittamista. 

Dunlop Shred Variety Pack PVP118: Tämä setti sisältää kaikki suosituimmat rehelliseen ja reippaaseen tiluttamiseen kätetyt plektramallit. Erityishuomiona osoittaisin FLOW-malleihin, joita löytyy paketista sekä Ultex- että Tortex materiaalina. FLOW on modernein plektramuoto, joka on suunniteltu alati vaativammaksi muuttuvan soittamisen avuksi. FLOW nimi tulee sen reunan muodosta, joka tuntuu liukuvan kieleltä toiselle.
Dunlop Jazz III -plektra. Dunlop Flow-plektra.

-Kuvissa kaksi tämän hetken suosituinta plektramallia: Vasemmalla Jazz III Stiffo ja oikealla kieleltä toiselle liukuva Dunlop Flow Gloss. Molempia on saatavilla lähes kaikissa materiaaleissa ja paksuuksissa.

Plektrat bassolle

Dunlop Bass Variety pack PVP117: Basistien keskuudessa suosituimmat plektramallit ovat pysyneet pitkään samoina. Muotoina joko Standard tai Triangle ja paksuudet ovat lähellä 1,0mm tai siitä ylöspäin, jotta basson paksuihin kieliin saa hyvän kontaktin. Ihan pienikokoisia plektroja ei usein näe bassonsoitossa, koska ne tuppaavat alkaa pyörimään käsissä. Vaikka kolmiomalli on ollut perinteisesti "se bassoplektra", ovat muutkin mallit alkaneet yleistymään. Esimerkiksi teräväkärkistä Jazz III XL -plektraa näkee nykyään basistien käytössä yhä useammin. 
Dunlop Tortex Triangle 1.14 on yksi suosituimmista bassoplektroista. Dunlop PVP117 lajitelma erilaisia bassoplektroja.

-Dunlop Tortex Triangle on edelleen erittäin suosittu basistien keskuudessa. Kuvan 1.14mm paksuisessa plektrassa on kolme identtistä kärkeä. Vasemmalla lajitelma Dunlopin bassoplektroja PVP117 Bass Variety Pack.

Artikkelissa mainittuja plektroja sekä lisää vaihtoehtoja