Basson kielet

Basson kielet voidaan jakaa kahteen materiaaliin ja kahteen yleisimpään "viimeistelyyn": nikkelikieli, teräskieli, hiottu kieli ja hiomaton kieli. Kielen ytimen materiaali on käytännössä aina terästä, mutta ydintä ympäröivä punos on useimmiten nikkeliä. Näitä nimitetään nikkelikieliksi. Suosiossa toisena seuraa kokonaan teräksestä valmistettu kieli, jossa myös kielen punos on terästä. 

Basson kielten materiaalit tuntuvat erilaisilta

Nikkelikielet ovat pääsääntöisesti keskikarheat ja soundiltaan keskikirkkaat ja sopivan napakat. Teräskielten tuntuma on selkeästi karheampi. Niiden sointi on "metallisempi", huomattavasti heleämpi ja niiden attack on terävä ja kalahtava. Teräskieltä käytetään usein myös matalimpana kielenä nikkelikielten kanssa. Näin matalimpaan kieleen saadaan extra-napsua esim. peukalotekniikoiden kanssa. 

Basson kielten viimeistelyt

Basson kielistä yleisimmät ovat hiomattomat, eli Round Wound -kielet. Nämä ovat ne peruskielet, joita 90% basisteista käyttää. Niiden sointi on kirkas ja napakka ja niitä valmistetaan teräs- ja nikkelipunoksella. Flatwound-kielet ovat usein jazz-basistien suosiossa. Niiden sointi on pehmeä ja lämmin. Niissä ei ole yläpäätä juuri ollenkaan. Flatwound-kielten attackissa ei myöskään ole lainkaan hiomattoman kielen napsua. Hiottuja kieliä käytetään lähes aina nauhattomissa bassoissa. 

Basson kielten mitat

Bassoja on erimittaisia, 4-, 5- ja 6-kielisiä, akustisia- sekä sähköbassoja, nauhallisia ja nauhattomia. Nykypäivänä käytetään myös paljon erilaisia vireitä. Kielisettejä löytyy kaikkiin vaihtoehtoihin. Esimerkiksi 35" bassoon kannattaa aina ostaa super long / extra long -kielet. Vireiden kanssa kokeileminen kannattaa, mutta pääsääntöisesti matalammalle vireelle tarvitaan paksumpi kielisetti, jossa on paksuuden vuoksi enemmän jännitettä.
Järjestys: