Keinokuormat ja kaiutinmallintajat

Keinokuormat ja kaiutinmallintajat -kategoriakuva.

Keinokuorma tekee elämästä helpompaa

Vahvistimet ovat kovaäänisiä. Keinokuorma imee putkivahvistimen tehot itseensä ja tekee äänittämisestä, treenaamisesta ja ylipäänsä elämästä helpompaa.

Keinokuorma on vaimennin vahvistimelle

Keinokuorma (englanniksi attenuator, load box tai power soak) on nimensä mukaan kuorma, joka kytketään kitara- / bassovahvistimen ja kaiuttimen väliin. Normaalisti kitarakaiuttimen antama vastus korvataan siis keinokuorman antamalla vastuksella. Keinokuorman käyttö on hyvin mutkatonta ja käyttöönotto kestää puolisen minuuttia.

Keinokuorman kytkentä tapahtuu vahvistimen kaiutinlähdön kautta. Keinokuorma voidaan sitä kautta kytkeä edelleen kaiuttimeen tai DI-lähdön kautta suoraan miksauspöytään tai esimerkiksi tietokoneeseen ulkoisen äänikortin (audio interface) kautta. Kaiuttimen ollessa kytkettynä keinokuorman vaimenninta voi käyttää tuomaan ulostuleva volyymi tilanteenmukaiselle tasolle. Keinokuorma on siis erinomainen harjoitusväline kun halutaan käyttää kunnollista vahvistinta treenaamiseen. 

Keinokuorma on yleensä myös kaiutinmallinnin

Kun keinokuormaa käytetään äänittämiseen, on siinä järkevää olla sisäänrakennettu kaiutinmallinnus. Suora signaali nimittäin kuulostaa vahvistimen ja kuorman laadusta riippumatta liitutaulun ja näkkileivän epäpyhältä yhdistelmältä. Kaiutinmallinnus emuloi mikitettyjä kitarakaappeja ja Levytukun myymien keinokuormien tapauksessa mallinnukset on tehty todella pieteetillä. Myymämme Mesa Boogie -keinokuormat sisältävät Mesan itsensä tekemät kaiutinmallinnukset useista Mesan omista kaapeista sekä live- että studio-olosuhteissa.

Monissa laitteissa on lisäksi kaiutinmallinnetut kuulokeulostulot, joten suurtakin putkivahvistinta voi keinokuorman avulla käyttää harjoitteluun tai monitorointiin kuulokkeiden kautta!

Miksi putkivahvistin tarvitsee keinokuorman?

Yksinkertaisesti siksi, että putkivahvistimen pääteasteen tuottama teho on täysin eri luokkaa samantehoisten transistorivahvistimien kanssa. Jotta putkivahvistin pääsee oikeuksiinsa, on pääteastetta "avattava". Tämä taas saa jo 10W tehoisen vahvistimen helisyttämään naapureidenkin ikkunoita. Vahvistin siis kuulostaa keinokuorman avulla itseltään hiljaisillakin äänenpaineilla.

Keinokuormia on kahdenlaisia

Karrikoidusti passiivisia keinokuormia on tarjolla kahdenlaisia: resistiivisiä ja reaktiivisia. Resistiivinen kuorma antaa vahvistimelle tasaisen vastuksen. Reaktiivinen kuorma taas "hengittää" vahvistimen mukana ja reagoi vahvemmin soittajan dynamiikkaan. Reaktiivinen kuorma siis säilyttää vahvistimen soittotuntuman ja soundin paremmin kuin puhtaasti resistiivinen kuorma.

Mesa Boogie CabClone IR, -IR Plus ja PowerHouse -keinokuormat ovat reaktiivisia. Lisäksi niissä on mahdollista korjata volyymin putoamisen aiheuttama "vääristymä" soundissa. Ihminen nimittäin havaitsee samat taajuudet eri tavalla volyymin muuttuessa. CabClone-malleissa taas on resistiivinen kuorma, sillä niitä on tarkoitus käyttää pelkästään DI- ja äänitystarkoituksissa, ei fyysisen kaiuttimen hiljentämisessä.

Mesa Boogie keinokuormia on tarjolla monipuolisesti kaiutinmallinnuksilla ja ilman. Kaikkiin käyttötarkoituksiin löytyy siis omansa! Mikäli kuormista jää kysyttävää, otathan epäröimättä yhteyttä myymäläämme. Autamme mielellämme!
 
Järjestys: