Sormi- ja peukaloplektrat

Dunlop Sormiplektrat kategoriakuva.

Paukaloplektrat ja sormiplektrat joka lähtöön

Bluegrassia soittavaa kitaristia ja lähes kaikkia banjonsoittajia yhdistävä tekijä? Sormiplektra! Valikoimassamme on paljon sormi- ja peukaloplektroja eri kokoisina ja eri materiaaleista.

Sormi- ja peukaloplektran käyttö

Sormiplektroista tulee usein ensimmäisenä mieleen banjo, mutta käytetään niitä hyvin usein akustisen kitarankin kanssa. Bluegrass-kitaristi on kitarapuolella selkeästi sormiplektran yleisin käyttäjä. Sormiplektraa käytetään kuitenkin myös klassisen kitaran kanssa vaihoehtona ylläpitoa vaativille kynsille. Moni fingerstyle-soittajakin käyttää peukaloplektraa tuomaan potkua sormisoittoon. Tommy Emmanuel on ehkä kuuluisimpia esimerkkejä tämäntyyppisistä kitaristeista.

Sormiplektroja valmistetaan erilaisista muoveista ja metalleista. Erona näissä on pääosin soundi: metalliplektrassa on terävämpi ja kirkkaampi sointi kuin muoviplektrassa. Sormiplektran tapauksessa metallinen plektra ei edes kuluta kieliä sen enempää, sillä kieleen osuva pinta on hyvin sileä. Metallinen sormi-/peukaloplektra voidaan taivuttaa sopivaan muotoon, joten niissä ei tarvitse välittää plektran koosta. Muoviset peukaloplektrat pitää valita koon mukaan. Suosittelemme large-kokoa kaikille muille paitsi aivan ohutsormisimmille kitaristeille.

Plektran tulee asettua sormeen tiukasti, mutta kovin paljoa puristamatta. Peukaloplektran plektra-osa asettuu peukalon alle. Myös sormiplektran kärki asettuu sormen alle ja kiinnikepuoli kynnen puolelle. Näin plektran kärki kaareutuu mukavasti sormen alta sormenpäätä kohden. Näemme usein, että plektraosaa asetetaan kynnen puolelle imitoimaan oikeaa kynttä. Tyyli on tietysti vapaa, mutta näin päin sormiplektraa ei ole tarkoitettu käytettäväksi. Erikoisuutena on mainittava Herco Flat -peukaloplektra, joka on käytännössä sormeen kiinnitettävä perus-mallinen plektra. Loistava vaihtoehto aloittelevalle kitaristille tai ensimmäistä kertaa peukaloplektraa kokeilevalle.

Mikäli herää kysyttävää tai haluat kokeilla sormiplektraa, autamme mielellämme asian tiimoilta myymälässämme Helsingin keskustassa!
Järjestys: