Sähkökitaran kielet

Sähkökitaran kielet -kategoriakuva.

Kieliä on monenlaisia

Erilaisia sähkökitaran kieliä löytyy pilvin pimein. Valikoimassamme on kielisettejä erilaisilla paksuuksilla ja erilaisista materiaaleista. Kieliä löytyy myös pinnoitettuina ja pinnoittamattomina. 

Materiaalit ja punokset

Säkökitaran kielet ovat useimmiten nikkelipunoksella päällystettyjä teräskieliä. Näitä kutsutaan yleisesti nikkelikieliksi. Niiden soundi on kirkas ja silti sopivan pyöreä. Nikkelikielien keskialue on erityisen vahva ja keskialue on se, jossa sähkökitara laulaa.

Kokonaan teräksiset kielet ovat yleisimmin käytössä basisteilla. Niiden sointi on helisevämpi kuin nikkelikielissä, mutta suurin ero on tuntumassa: Punotut teräskielet ovat huomattavasti karkeampia sormen alla. Teräskieliä kitaristit käyttävät usein nikkeliallergian, ei niinkään soundin vuoksi. 

Hiotut kielet ovat jazz-kitaristin valinta. Punoksen hiominen vie kielestä lähes kaiken yläpään. Jazz-kitarisitit kääntävät vielä tone-nupin usein kitarasta lähes kiinni. Tuloksena on silkkisen pehmeä sointi ja soittotuntuma. 

Mikäli et tiedä mitkä kielet kannattaa hankkia, on Dunlop DEN1046-kielisetti varma valinta. Niissä on sopivan rouhea soittotuntuma, helmeilevän kirkas sointi ja niiden jännite sopii aloittelijoille ja ammattilaisille.

Kielten paksuudet

Ensikertalaiselle kielten paksuudet ovat hepreaa. Joko ne merkitään numeroina, joilla tarkoitetaan tuuman tuhannesosia (esim. 10 = 0.010) tai sanallisina paksuuksina, kuten "medium gauge". Ongelma on siinä, että nykyajan mittapuulla medium voi tarkoittaa vähän mitä tahansa. Olemme jaotelleet sähkökitaran kielet myös paksuuksittain ja tulemme kertomaan kyseisillä sivuilla näiden paksuuksien pääasiallisista sekä potentiaalisista käyttötarkoituksista.

Sähkökitaran kielet ovat edullisia

Kitaristeilla ovat asiat hyvin. Ainakin kieliasioiden saralla, sillä sähkökitaran kielet ovat nykyaikana edullisia. Niiden kehitys on viety niin pitkälle, että hyvän kielisetin ei tarvitse maksaa älyttömiä. Automatisoidut valmistusprosessit tuottavat tasalaatuisia kieliä, jotka kestävät käyttöä ja soivat hyvin. Erilaiset pinnoitetut kielet (joiden valmistukseen liittyvät prosessit ovat monimutkaisempia) ovat toki asia erikseen, vaikka kalliita eivät ole nekään.

Myymme mielellämme sähkökitaraan myös irtokieliä, mutta suosittelemme aina vaihtamaan koko setin kerrallaan. Tämä johtuu siitä, että uudet kielet kuulostavat parikin viikkoa vanhaan settiin verrat hyvin erilaisilta. 
Järjestys: