Akustisen kitaran teräskielet

Kielet vaikuttavat akustisen kitaran sointiin todella paljon. Toki ne ovat myös suuri osa kitaran soittotuntumaa. Kieliä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota kielisetin paksuuteen. Mitä paksumpi kieli on, sitä kovempaa ja pidempään se soi, mutta paksumpien kielten jännite on aina kovempi ja sitä kautta niiden soittaminen vaatii enemmän papua ranteeseen. Jos et ole varma paksuudesta, valitse 0.011-alkuinen kielisetti. Se on akustisen kitaran peruspaksuus.

Akustisen kitaran kielten monet materiaalit

Teräskieliseen akustiseen kitaraan käytetään pääosin pronssisella punoksella punottuja teräskieliä. Pronssipunoksia on erilaisia, joissa pronssin ja muiden aineiden suhteen vaihtelut saavat kitaran soimaan eri tavoin. Näistä yleisin ja samalla soinniltaan kiltein on fosforipronssi eli Phosphor Bronze. Se on soundiltaan samettisen pehmeä ja muita seoksia tummempi. 80/20- ja 85/15-seokset viittaavat kuparin ja sinkin suhteeseen pronssiseoksessa. Nämä ovat soundiltaan forsforipronssia kirkkaampia ja räikeämpiä. Näistä 80/20-seos on näistä kaikista kirkkain.

Kielisetin valinta saattaa tuntua hankalalta, mutta onneksi akustisen kitaran kielet eivät ole kovinkaan kalliita. Kokeileminen siis kannattaa. Usein seteillä pystyy myös kompensoimaan tai korostamaan kitaran luonnollista sointia. Kirkassointisen kitaran yläpäätä voi esimerkiksi koittaa hillitä fosforipronssisetillä tai viedä kirkkauden äärimmilleen ohuilla 80/20-pronssikielillä. Valinta on sinun! Mikäli valinta menee kuitenkin hankalaksi, myymälämme auttaa sekä valinnassa, että kielten vaihdossa.
Järjestys: