Mesa/Boogie - Maailman paras kitarakaappi?

Mesa/ Boogie California Tweed -kaappiartikkelikuva.

-Artikkelin Mesa/Boogie kitarakaappeja pääset selaamaan tästä.

Mesa/Boogie on vahvistinalan todellinen pioneeri ja täyttää 50 tänä vuonna (2019). Heidän asemansa luotettavana high-end valmistajana on vankkumaton. Samalla kun kitara-alan isot nimet siirtävät tuotantoaan kiihtyvää tahtia Aasian, Mesa pysyy juurillaan Kalifornian Petalumassa ja rakentaa tuotteensa edelleen käsityönä. Korkea laatu ja hyvä soundi vetävät soittajat Mesan tuoteperheen äärelle vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

Tämä blogi avaa Mesa/Boogien kehittämiä tekniikoita ja perinteitä kitarakaappien valmistuksessa. Se näyttää kuvien kera, miten jokainen Mesa/Boogie kitarakaappi on valmistettu. Jokainen yksityiskohta on mietitty tarkasti ja lukiessasi huomaat että Mesalla ei ole eri laatuluokkia. He tarjoavat aina (maailman?)parasta. Jokainen kaappimalli on varustettu samantasoisilla komponenteilla ja rakenteilla. Minkä tahansa Mesa/Boogien kaapin valitsetkin, saat aina parasta.

Mesa/Boogie Rectifier 2x12-kaappi mustalla tolexilla.Mesa/Boogie Rectifier Mini -kaappi punaisilla metallireunoilla.

-Rectifier-vahvistimista tuttu, tässä yhteydessä trademarkattu Diamond Plate sopii myös kitarakaappeihin. 

Mesa/Boogien kaiuttimet ovat erilaisia

Mesa/Boogien kitarakaappien soundin ytimessä ovat hyvin erityiset kaiuttimet. Mesa käyttää kaapeissaan pääasiassa heille yksinoikeudella kustomoituja kaiuttimia. He tekevät läheistä yhteistyötä valmistajien kuten Celestionin kanssa. Nämä kaiutintehtaat valmistavat tunnettujakin mallejaan (esim.Celestion Vintage 30) Mesan vaatimilla materiaaleilla ja rakenteilla. Siksi niissä on myös erilainen soundi. Näitä kaiuttimia ei ole saatavilla mistään muualta kuin Mesa/Boogien ja heidän jälleenmyyjiensä kautta. Kun ostat Celestionin Vintage 30-kaiuttimen jostain muualta, on varmaa ettei se ole se käsintehty Mesa/Boogien versio, vaan halvemmalla basket-tekniikalla (todennäköisesti Kiinassa) kasattu malli. Hyviä kaiuttimia varmasti nekin, mutta vielä kaukana Mesan asettamista kriteereistä.

Jos tätä mallien eroa ei tiedä, on varmasti hämmentävää miksi esim. kiinalaisten Vintage 30 kaiuttimilla varustettujen kaappien hinta on alempi verrattuna Mesa/ Boogien vastaaviin. Todellisuudessa näissä kaapeissa on tuskin yhtään samaa komponenttia. Mesa/Boogie merkitsee usein omat Celestion-mallinsa (jos ne jäävät näkyviin kombossa tai kaapissa) Black Shadow-tarralla.

Kovien laatuvaatimustensa päälle Mesa/Boogie myöntää kaiutinelementeilleen kolmen vuoden takuun.

Mesa/Boogie Rectifier Mini -kaappi punaisilla metallireunoilla. Mesa/Boogie Rectifier 2x12-kaappi mustalla tolexilla.

Kitarakaapin suunnittelu

Kitarakaapin kaiuttimen ohella toinen yhtä tärkeä osa-alue on sen kotelo. Kotelon ja kaiuttimen välillä on monimutkainen yhteys. Hyvästäkin kaiuttimesta saa huimasti enemmän irti hyvällä, tiettyyn tarkoitukseen suunnitellulla kotelolla. Tässä kohtaa astutaan vahvasti alueelle, jossa voi tulla paremmaksi vain edellisestä kerrasta oppimalla. Tässä kohtaa myös Mesan kitarakaappien suunnittelijan Jim Aschown yli 40 vuotinen kokemus astuu kuvaan. Kokemus on se osa-alue jossa millään rahasummalla ei voi oikaista.

Toisin kuin esim. kotistereokaappien kohdalla, kitarakaappien tarkoitus on muuttaa, muokata ja värittää ääntä. Mesa/Boogie on näiden vuosien aikana oppinut erittäin hyvin, miten heidän valitsemansa materiaalit, rakenteet ja kaiuttimet vaikuttavat toisiinsa. Kukaan ei voi rakentaa yhtä kaappia joka on paras kaikessa, mutta taitava tekijä osaa virittää kotelon ja kaiuttimen toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla tiettyihin tarkoituksiin.

Kotelon rakenne ja sen materiaali siis vaikuttavat paljon kaapin soundiin. Tämä tulee useimmille yllätyksenä. Kitarakaappeja usein ajatellaan vain laatikkoina joiden sisälle voi kiinnittää eri tasoisia kaiuttimia. Kotelo kuitenkin määrittää sen miten kaiutin käyttäytyy sen sisällä. Tämä osa suunnittelua on myös osa-alue jossa mielestäni yhä useampi valmistaja säästää nykyään eniten. Väitänkin että esim. keskihintaisen putkivahvistimen omistajalle edullisin tie parempaan soundiin on paremman kaapin osto, eikä itse vahvistimen vaihto.

Materiaalit ja niiden merkitys kitarakaapeissa

Mesan/Boogien kitarakaappien kotelot valmistetaan pääasiassa Baltian koivuviilusta. Viilurakenne, oikein tehtynä, on tiivistä, jämäkkää ja tasalaatuista. Syy juuri tietynlaisen koivun käyttöön löytyy sen iästä. Mitä hitaammin puu kasvaa, sen tiheämpää siitä tulee. Pohjoisilla alueilla kasvu on hidasta ja siksi näiden alueiden koivu on toimiva ratkaisu kotelomateriaaliksi. Hyvän kotelopuun ominaisuus on myös sen terveys. Terve puu on jämäkkää ja näyttää hyvältä ilman pintaan tulevaa suojatoleksiakin.

Mesa/Boogie kitarakaappien materiaalina toimii baltiankoivu. Mesa/Boogie kitarakaappien suunnittelu.

Kotelolla voidaan vaikuttaa paljon siihen miten kaiutin soi ja käyttäytyy sen sisällä. Vain tasalaatuinen materiaali takaa että jokainen kaappi toimii kuten on suunniteltu.
Mesa/Boogie valmistaa useita erilaisia kaappeja, mutta missään kohdassa ei tingitä laadusta, sillä - kuten ruoanlaitossa - mikään hyvä valmistusprosessi ei korvaisi huonoja materiaaleja.

Moni valmistaja on siirtynyt tässä kohtaa lastulevyyn. Halpaa lastulevyä ei ole aikanaan suunniteltu kitarakaappien materiaaliksi. Silppuisesta rakenteestaan johtuen sen vaikutusta kaiuttimen sointiin on vaikeampi ennustaa, koska materiaali vaihtelee erästä toiseen liikaa.
Lastulevyn sisälle jää myös joskus ”tyhjiä” alueita, ilmakuplia. Jos tällaisen kuplan sisään jää vielä irtonainen lastupala, se voi päristä soitettaessa kovaakin.

Tasalaatuisuus

Kun materiaalipuoli on kunnossa, on aika käynnistää sorvi. Jos tarkoituksena ei ole rakentaa yksilöitä, vaan jatkuvaa sarjaa, on tärkeää että hyväksi koettu ja testattu rakenne on jokaisessa kaapissa täysin sama. Mesa/Boogiella on tätä varten CNC-koneet. Jokaisen kotelon jokainen osa on CNC-leikkurin muistissa. Samasta syystä Mesa/Boogielta voi tilata uudet kuoret vaikka 80- luvulla valmistettuun vahvistinmalliin.

Mesa/Boogie kitarakaappit tehdään CNC-koneella ja vanhojakin kaappeja saa tilauksesta. Mesan kaapit ovat todella tasalaatuisia.

-Kuvassa kotelon etulevyyn, eli baffleen, leikataan aukkoja kaiuttimille.

Pinnoitteet

Pinnoitemateriaaleissa on useita vaihtoehtoja: sileää vinyyliä, karheaa vinyyliä, mokkaa, nahkaa kuvioinneilla ja ilman. Pinnoitteet kuumaliimataan. Liimaus pitää hyvin eikä repsota vuosienkaan käytön jälkeen. Pinnoite on yksi iso ja yhtenäinen pala ja se taitellaan kotelon ympärille niin tarkasti, että saumoja on välillä vaikeaa löytää. Kaikista pinnoitemateriaaleista löytyy vielä useita värivaihtoehtoja. Asiakas voi vielä valita erivärisiä pinnoitteita vahvistimen tai kaapin eri osiin.
 

Mesa/ Boogie Triple Crown, jossa on käytetty pinnoitteena kahta eriväristä tolexia.

Mesa/Boogie valmistaa kaikki vahvistimet ja kaapit tilauksesta. Koska mahdollisia materiaali- ja värikombinaatioita on tuhansia, ei olisi edes mahdollista etukäteen arvata mitä seuraava asiakas tulee tilaamaan. Kitarakaappia voi siis joskus joutua odottamaan hieman tavallista kauemmin. Pyrimme pitämään valikoimissamme kaikki mallit standardi-kuoseilla. Useimpien mallien kohdalla se tarkoittaa mustaa väriä.

Mesa/Boogie Mark V nuppi ja kaappi valkoisena.
Mesa/Boogie Triple Rectifier nuppi ja kaappi Black Crocodile -viimeistelyllä. Mesa/Boogie Triple Crown -kitaravahvistin paisley-kuvioisella vinyylillä.

Erilaiset pinnoitteet eivät soundiin vaikuta niin että sitä huomaisi, mutta Mesan antaumus kaikkiin yksityiskohtiin alleviivaa kuinka tarkkaan kokonaisuus mietitään. Lisäksi on vaikea olla innostumatta näistä pienistä taideteoksista. Vielä vaikeammaksi se käy kun otamme käsittelyyn Hardwood-osaston.

Hardwood-kaapit

Mesa/Boogie Mark V 25 -stack ruskealla loimuvaahteraviimeistelyllä. Mesa/Boogie Mark V 25 -stack läpikuultavalla harmaalla loimuvaahteraviimeistelyllä.

Hardwood-viimeistely nostaa helpoiten esiin Mesa/Boogien etumatkan käsityöpajana. Tätä on Petalumassa harjoiteltu, hinkattu ja hienosäädetty jo 50 vuotta. Tarkoituksena on saada vahvistimiin samaa magiaa ja tunnetta, mitä soittaja kokeen upean kitaran nähdessään. Näitä taideteoksia katsoessa on myös vaikeaa suhtautua vahvistimiin pelkkänä teknologiana. Olen messuilla ollut vieressä todistamassa kuinka japanilaiset kollegat kadottivat täysin perinteisen tyyneytensä nähdessään Hardwood-runkoisia Boogeja. Vain heidän yllättävä sekoaminen vei huomion omalta lattiaan loksahtaneelta leualtani.

Mesa/Boogiella on erilaisia tapoja valmistaa kaappiensa saumat. Jos kaappiin tulee viimeistelyksi liimattava pinnoite esim. vinyyli tai nahka, osat liitetään toisiinsa tiukasti eräänlaisilla urilla. Hardwood-kaapeissa saumaus on aivan toisenlainen.

Syy ns. Hardwood-kaappien erilaiselle saumaukselle näkyy kuvasta. Dovetail- eli lohenpyrstöliitos yhdistää eri sivut yhdeksi jatkuvaksi kokonaisuudeksi. Mesa/Boogien työntekijät valitsevat näyttävästä puuvarastostaan sopivan lankun. Osat sahataan siten, että koko kotelo muodostuu yhdestä lankusta. Näin hienon puun kuviointi ei katkea missään vaiheessa. Jos asiakas tilaa samasta puusta nupin ja kaapin samalla kertaa, niiden puut sovitetaan vielä keskenään.

Mesa/Boogie hardwood-kaapin palojen yhdistävä dovetail-liitos. Mesa/Boogie hardwood-kaapin ja -nupin yhteensovitetut loimuvaahterapalat.

Hardwood-nimi tulee siitä että kyseessä on oikeasti umpilankku, eikä viilu. Kulmaliitokset pyöristetään käsityönä. Nämä Hardwood-lankut valikoidaan käsin yksittäiskappaleina puuntoimittajien varastoista. Eräänlaista aarteenmetsästystä siis.

Asiakkaalla on myös mahdollisuus valita tietyille Hardwood-puille useita erilaisia värisävyjä. Esim. loimuvaahteran sävytyksellä voi saada aikaiseksi tajunnan räjäyttäviä viimeistelyitä.

Mesa/ Boogie hardwood-kaappeja erivärisillä viimeistelyillä.

Mitä tahansa materiaaliksi onkin valittu, myös kaapin takalevy valmistetaan siitä. On siis aivan sama mistä kulmasta kaappia katsoo, sen taika säilyy.

Ja jos mikään ei riitä, voit aina ottaa haluamasi kuvion helmiäsiupotuksena kaapin runkoon. Kaikki tämä luonnollisesti maksaa lisää. Kaikkein kalleimmat ratkaisut voivat moninkertaistaa lopullisen hinnan.

Mesa/Boogie Mark V 25 -stack läpikuultavalla harmaalla loimuvaahteraviimeistelyllä. Mesa/Boogie Mark V 25 -stack läpikuultavalla harmaalla loimuvaahteraviimeistelyllä.

Mesa/Boogie antaa asiakkaalleen myös mahdollisuuden kustomoida vain tietyn osan - esimerkiksi vahvistimen tai kaapin etumaskin - Hardwood-puulla. Loput rungosta voi jättää vaikka perinteisen vinyylin peittoon.

Katso vielä hetki tätä purppuraa loimuvaahterasta valmistettua kaappia.

Loimuvaahteran sävytys nostaa puun kuvioinnin paremmin esille. Loimukuviointi on kuin 3D-efekti ja pinta on miellyttävän kiiltävä. Viimeistellyn pinnan loisto ei ole kuitenkaan lakkaa. Mesa/Boogie ei lakkaa Hardwood-kaappeja, koska lakkapinta naarmuuntuu tai halkeilee helposti. He haluavat, että soittajat uskaltavat ottaa näyttävimmätkin laitteet mukaansa keikoille.

Mesa/Boogie hardwood-kaapin ja -nupin yhteensovitetut loimuvaahterapalat.
Saadakseen kaappien pinnan loistamaan ja kestämään, Mesan rakentajat vahaavat pinnan. Sitten se hiotaan kiiltäväksi. Sitten se vahataan uudestaan. Ja kiillotetaan uudestaan. Sitten tulee vahaus. Ja sitten tulee kiillotus. Näin jatketaan kunnes pinta hohtaa kuten kuvasta näkyy. Lopputulos on näyttävä ja kiiltävä pinta, joka kuitenkin kestää käyttöä ja elämää. Olen nähnyt useita 80-luvulla valmistettuja Hardwood-kuorisia Boogeja, jotka ovat edelleen pintapuolin siistejä kaikesta keikkailusta huolimatta.

Mikään muu valmistaja tuskin pystyy vastaamaan Mesa/Boogien käsityön ja vaihtoehtojen määrään tänä päivänä. Mesa on jaksanut ja jatkanut tätä käsityöperinnettä kaikki nämä vuosikymmenet ja edelleen vuosittain mukaan tulee uusia vaihtoehtoja

Mesa/Boogie-kitarakaappien yksityiskohdat

Mesa/Boogie-vahvistimessa on nahkaiset kulmapalat.

Kulmapalat

Mesa/Boogie asentaa pinnoitettuihin kaappeihinsa niiteillä nahkaiset kulmapalat metallisten ja ruuvikiinnitteisten sijaan. Siihen on syynsä. Nahka ottaa iskut vastaan, mutta ei mene lommoille. Iskun jälkeen kaappi on yhtä siistissä kunnossa kuin ennen sitä. Nahkainen kulmapala ei myöskään katko kiinnitysruuveja rungon sisään. Näin voi käydä kovien metallisten palojen kanssa. Nahkaiset palat kiinnitetään kosteina, jolloin ne kuivuessaan vetävät kaapin saumoja vieläkin tiukemmin kiinni.

Nahkaiset kulmapalat eivät myöskään naarmuta muita laitteita ahtaissakaan tiloissa.

Kaiuttimien kiinnitys

Kaappien sisällä on ns. baffle, eli levy johon kaiuttimet kiinnitetään. Mesa/Boogie kaappien runko on niin tiivis, että baffle-levy pysyy tukevasti paikallaan ilman liimaustakin. Baffle-levyn jäykkyydellä voidaan myös kontrolloida ja hienosäätää sitä, miten kukin kaiutin soi. Isompiin kaappeihin kiinnitetään siksi keskelle rakennetta jäykentävä tukipalkki. Isoissa kaapeissa on aivan yhtä tärkeää, että kaiutin liikkuu kotelossaan halutulla tavalla ja liian löysä baffle pilaisi hyvänkin kaiuttimen toiminnan. Esim. Rectifier-sarja on tunnettu massiivisesta soundistaan, mitä ei saataisi aikaan liian ohuella tai löysällä baffle-levyllä.

Mesa/Boogie Mark V 25 -stack läpikuultavalla harmaalla loimuvaahteraviimeistelyllä. Mesa/Boogie Mark V 25 -stack läpikuultavalla harmaalla loimuvaahteraviimeistelyllä.

-Kaappien sisäpinnat maalataan kosteutta hylkivällä mustalla maalilla. 
Avoimissa koteloissa tumma sisäpinta myös näyttää paremmalta.

 

Etuverkko

Mesa/Boogie ei kiinnitä tai liimaa kaappiensa etuverkkoa suoraan koteloon tai baffle-levyyn. Verkko kiinnitetään erilliseen puiseen kehykseen, joka on helppo irrottaa ja vaikka vaihtaa. Etuverkko ei ole synteettistä kangasta vaan juuttia. Materiaali on valittu siksi että se on kestävää ja leikkaa ylätaajuuksista räikeimmän osan pois. Erilaisia värivaihtoehtoja on useita.

Wicker Cane eli rottinkiverkko on Mesa/Boogien trademark-suojattu erikoisuus. Rottinki on vaikea saada siististi ja suoraksi etuverkon kehykseen. Mesa on käyttänyt sitä kaapeissaan alusta asti ja siitä onkin muotoutunut Boogie-faneille haluttu yksityiskohta vahvistimiin.

Mesa/Boogie-vahvistin, jossa firman trademark rottinkietulevy. Mesa/Boogie-kaappeja erilaisilla etulevyillä.

Kytkennät

Mesa/Boogie kitarakaappien takalevyssä on kiinni metallinen jakkilevy. Se on maalattu mattamaalilla, joka suojaa levyä ruostumiselta. Käyttämättömät jakit voivat hapettua ja siksi niihin laitetaan jo tehtaalla suojatulppa. Kaapeissa on sisäänmenon lisäksi rinnankytketty ulostulo, jota voi käyttää useamman kaapin linkittämiseen. 4x12 kaapeissa on lisäksi mahdollisuus stereokytkentään.
Voit siis ajaa stereopäätteestä toista puolta kaapin vasempaan ja toista oikeaan puoleen. Ihan kuin kaksi 2x12 kaappia yhdessä kotelossa. Samanlainen stereo-kytkentä löytyy myös Roadking 2x12 mallista. Luonnollisesti liittimet sekä johdotus ovat korkeaa tasoa. Kaikki hardware on - nimensä mukaisesti - muovin sijaan metallia.

Mesa/Boogie hardwood-kaapin ja -nupin yhteensovitetut loimuvaahterapalat.

Renkaat

Mesa käyttää kaapeissaan omaa lukittuvaa Track-Lok rengasta. Kaapin pohjaa kiinnitetään jokaiselle renkaalla oma alumiininen kisko. Renkaat vedetään sivusta kiskoon, jolloin ne lukittuvat siihen, eikä vaaraa irtoamisesta ole. Ideana on välttää perinteisten sisääntyönnettävien tappimallisten renkaiden kiinnityksen taipumus löystyä ajan mittaan. Tällaisen kaapin renkaat voivat tippua esim. kynnyksen yli nostettaessa. Näitä tapauksia on sattunut omalle kohdalleni muutama ottaessani vaihdossa vastaan käytettyjä kaappeja. Renkaiden irtoilu joka töyssyssä on yllättävän ärsyttävää.

Mesa/Boogie hardwood-kaapin palojen yhdistävä dovetail-liitos. Mesa/Boogie hardwood-kaapin ja -nupin yhteensovitetut loimuvaahterapalat.

Logo

Laatu on yksityiskohtien summa. Tämä hokema ulottuu Mesa/Boogien logoon asti. Useimmissa heidän kaapeisssaan se on - muovisten lätkien sijaan - valettua alumiinia kohokirjaimilla. Kotelon rakenteeseen tehdään jo alkuvaiheessa puinen jatke logoa varten johon se kiinnitetään ruuvaamalla. Logojen taakse laitetaan vielä erillinen pehmuste varmistamaan etteivät ne soitettaessa resonoi. Tällä asialla ei ole sinänsä mitään merkitystä soundin suhteen. Se on vain muistutus, miten asiat voi tehdä kun jokainen yksityiskohta otetaan huomioon.

Mesa/ Boogie -logo on kohokuvio valetussa alumiinissa.

Soittotesti

Mesa/Boogiella on yksi työtehtävä, johon moni kitaristi kuulemma haluaisi: Testisoittaja. Viimeksi kun asiasta keskustelin soittajia oli tehtaalla kaksi. He eivät tee muuta kuin soittavat. Mesa/Boogie näet soitattaa läpi jokaisen vahvistimen ja kaapin. Ei pistokokeita, vaan jokainen tuote testataan paikan päällä ennen paketointia. Tähän hommaan hakevalla pitää olla aikamoiset kultakorvat. Liian suuret heittelyt esim. kaappien soundeissa tulee huomata. Näin kaiutinvalmistajan mahdolliset ”maanantaikappaleet” voidaan vaihtaa heti. Jos heittelyä tulee usein, koko kaiutinerä menee tarkistukseen. Hyväksytyn soittotestin jälkeen kaappi pakataan ja siirretään lähettämöön odottamaan toimitusta.

Maailmassa on onneksi vielä valmistajia, jotka miettivät soundia ennen suositushintaa. Heitä ajaa eteenpäin vain ääni, huolimatta siitä että sen seurauksena on useimmiten korkeampi hintalappu. Mesa/Boogie on ehdottomasti yksi pitkäikäisimmistä high-end merkeistä ja heillä ei ole edes tarjolla muuta laatu- tai hintatasoa. Jos olet hakemassa seuraavaa askelta äänenlaadussa voin vahvasti suositella näitä Petaluman herkkuja. Mesa/Boogie on erittäin hyvä. Ehkä maailman paras;)

Artikkelin Mesa/Boogie -kitarakaappeja pääset selaamaan tästä.

Blogin kirjoitti:

Mikko Piirainen

Kirjoittaja päätyi töihin musiikin pariin, vaikka jo ala-asteella musiikinopettajansa vahvasti suositteli mitä tahansa muuta.