Mesa Boogie tehdaskierros

Hand Made In Petaluma, California – tutustumiskierros Mesa/Boogien tehtaalle

Erottuaan For The Imperium-bändistä Jyri Helko käväisi tuulettumassa rapakon takana. Mies ajautui paikkoihin joiden edessä pieni ihminen joutuu antautumaan hämmästyksen, hämmennyksen ja kunnioituksen sekamelskaan. Listalta löytyivät mm.Grand Canyon, Las Vegas, Hooverin pato ja San Francisco. Viimeinen vastaava etappi ennen kotimatkaa oli vierailu Mesa/Boogien tehtaalla Petalumassa. Jyri oli sen verran vaikuttunut näkemästään että päätti kirjoittaa kokemansa ylös. Minä olin sen verran vaikuttunut hänen raportistaan että päätin julkaista sen blogissamme. Miksi näitä piilottelemaan:)



Mesa/Boogien tehdas sijaitsee San Franciscon lähellä Petaluman pikkukaupungissa. Firmalla on pitkät perinteet, ja legendaarinen päämaja on sijainnut samassa osoitteessa 1317 Ross Streetillä vuodesta 1980 asti. Mikäli siis omistat minkä tahansa Mesan vahvistimen tai kaiuttimen, se on lähtöisin tältä nimenomaiselta tehtaalta.

Työvaiheiden seuraaminen opastetulla tehdaskierroksella on järjestetty todella ammattimaisesti: kuljin Kris Dilbeck -nimisen herran mukana koko tehtaan läpi ja pääsin seuraamaan lähietäisyydeltä niin kaiutinkaappien puuntyöstöä kuin vahvistimien testisoittoakin hänen kertoessaan eri työvaiheista. Kris toimii Mesalla asiakaspalvelussa, ja hän tuntui tietävän sekä nykyisen malliston että jo pois tuotannosta siirtyneet laitteet kuin omat taskunsa, joten kaikkiin mieleen juolahtaneisiin kysymyksiin tuli vastaus kuin apteekin hyllyltä.

Tehdas on mielenkiintoinen sekoitus perinteistä käsityöpajaa ja modernisti organisoitua vaihetyötä. Jokainen työvaihe tehdään omassa nurkkauksessaan pienen tiimin kanssa, ja sieltä valmiit osat siirtyvät seuraavaan työvaiheeseen. Työnurkkauksia ja huoneita on isossa tehtaassa useita, ja kaikkialta huokuu siisteys sekä hyvin organisoitu ja tarkkaan mietitty työvaiheiden optimointi. Tarkistuspisteitä on matkan varrella useita, ja vahvistimen mukana tuleva nimikortti täyttyy hiljalleen eri ihmisten nimikirjaimista, joten on helppo jäljittää, kuka on ollut tekemässä minkäkin työvaiheen kokoonpanoa ja laadunvalvontaa jokaisen yksittäisen vahvistimen kohdalla.

Tässä Premier Guitarin Mesan tehtaalta tekemä videosarja, jonka ensimmäinen osa keskittyy elektroniikkaosastoon, jossa koneet valmistelevat piirilevyt juotettaviksi:

https://www.youtube.com/watch?v=-FfguiJdMYw

Krisin mukaan firman filosofiana on pitää työvaiheet mahdollisimman lähellä tehdasta, jotta niiden laaduntarkkailu pysyisi helppona. Esimerkiksi vahvistimien metallikuoret tulevat läheiseltä metallipajalta Kaliforniasta.

Tapasin myös kaksi testisoittajaa, jotka soittavat kaikki vahvistimet läpi kahdessa eri vaiheessa valmistusta. Ensimmäisen koesoiton läpäistyään vahvistin viedään 24 tuntia kestävään tulikokeeseen, jotta mahdolliset heikot osat löytyisivät ja hajoaisivat. Tämän jälkeen, mikäli kaikki on tarkastuksessa kunnossa, on vielä toisen soittajan vuoro soittaa vahvistimet ja kaapit läpi, ja hänen tehtävänään on yrittää havaita mahdollisia vikoja ja eroja soundissa ennen viimeistelyä ja pakkaamista. Myös ihmiskorvalla on siis iso osansa mahdollisten puutteiden selvittämisessä.

Tässä Guitarist-lehden haastatteluvideo, jossa käydään nopeasti läpi kaikki vahvistimen valmistuksen työvaiheet:

http://www.youtube.com/watch?v=Rtd4aB1vYpE

Äänieristettyjen testikoppien ja elektroniikkaosaston lisäksi toinen puoli tehtaasta on pyhitetty kaiutinkaappien tekemiseen. Ensimmäinen, muista tarkkaan rajattu tila, on kaappien koteloiden sahausta ja kasaamista varten. Sirkkelien kirskuna ja puupöly saavat huoneen muistuttamaan ennemminkin huonekalutehdasta kuin vahvistinpajaa. Suuri osa työstä on koneellistettu, mutta palasten liimaaminen kokoon sekä viimeistely edellyttävät käsityötä.

Tässä Premier Guitarin videossa selvitetään, miten CNC-jyrsin työstää palasia ja työntekijät kasaavat kaapit valmiiksi:

https://www.youtube.com/watch?v=76eDNC4OYsQ&list=PL4A764226CA0A5F28

Viimeistelyosasto onkin sitten yhtä käsityön taidonnäytettä. Vaikka itse suosinkin kaapeissa perinteistä mustaa sekä katalogin mallikuvissa näkyviä viimeistelyjä, nähtävästi vain mielikuvitus on rajana, mikäli haluaa vaikkapa kaiverretut oranssit jalopuureunat omaan combovahvistimeensa.

Mesan koko tehdas on tietyssä mielessä "custom shop", sillä kaikki tehtaan valmistamat vahvistimet ja kaapit ovat joko maahantuojan tai yksityisten ihmisten tekemiä tilauksia. Edes perusmalleja ei ole varastossa odottamassa, vaan kaikki tehtaalta valmistuvat tuotteet lähtevät suoraan eteenpäin myytäviksi.

Custom shop -henkeä huokui myös oppaani Krisin palveluasenne. Hän kysyi, mitä Mesan kalustoa omistan tai olen käyttänyt ja mitä olen laitteista pitänyt. Kävimme läpi oikeastaan kaikki omistamani kamat ja sen, miten olen niitä käyttänyt. Mainitsin ohimennen, että 6x10-kaapistani on toinen pyörä hajoamassa, jolloin mies empimättä sanoi, että korjataan asia heti. Muutamaa minuuttia myöhemmin olin toimistoaulassa, jossa sain häneltä mukaani paketissa kaksi uutta rengasta sekä printatut bussiaikataulut takaisinpäin. Onneksi jouduin odottelemaan hetken aulassa, sillä kun olin jo tekemässä lähtöä, itse merkin perustaja ja pääsuunnittelija Randall Smith käveli yllättäen ovesta sisään ja kysyi, mistä päin olen ja ovathan kaikki pitäneet hyvää huolta minusta! Hän myös innostui kertomaan mystisen tarinan siitä, kuinka hän oli melkein kerran käynyt Suomessa, mutta ei viisumiepäselvyyksien takia ollut päässyt Aeroflotin jatkolennolle, joten matka oli tyssännyt kesken.

Kohtaamisen jälkeen Kris kertoi, että Randall käy edelleen päivittäin pääkallonpaikalla työhuoneessaan suunnittelemassa uusia vahvistimia. Mitäpä siihen enää lisäämään; nyt on sekin omin silmin nähty ja todistettu.


Ohjeita Mesa/Boogien tehdaskierrosta varten:

-Tehdas sijaitsee osoitteessa 1317 Ross Street, Petaluma. Kierrosta ei tarvitse yleensä varata etukäteen, vaan pelkkä ilmoittautuminen vastaanottotiskillä riittää. Suositellut ajat ovat ma–to klo 13–15 välillä, jolloin tehtaalla on varmasti kaikki työvaiheet käynnissä. Jos olet liikkeellä NAMM-messujen aikaan, kannattaa varmistaa pääsy etukäteen, sillä silloin kierroksilla on ruuhkaa.

-Tehdaskierros on maksuton ja kestää noin puolesta tunnista tuntiin riippuen siitä, kuinka pitkäksi aikaa intoutuu juttelemaan. Kierrokselle voi mennä joko yksin tai muutaman hengen porukalla.

-Petaluma sijaitsee reilun tunnin bussimatkan päässä San Franciscon keskustasta, ja Golden Gate -sillan ylitys noin 10 dollaria maksavalla paikallisbussilla onnistuu helposti. Ainakin kaksi eri firmaa operoi kyseisellä reitillä, ja busseja kulkee 1–2 kertaa tunnissa aamusta iltaan. Kävely pysäkiltä tehtaalle onnistuu kartan avulla helposti, vaikka katuja ylittäessä suojateitä ja jalkakäytäviä pitääkin välillä hieman etsiskellä.

-Vaikka Petalumassa ei juuri nähtävyyksiä olekaan, Ross Streetin vieressä olevalla kadulla sijaitsee olutpanimo Lagunitas, johon pääsee myös tutustumiskierroksille.

-Video tehtaalta: http://www.mesaboogie.com/amplitudes/2014/March/mesaboogie-factory-tour-video.html

Kirjoittanut Jyri Helko

Iso kiitos Jyrille blogista. Jyri on erittäin pätevä vieraskynä tässä aiheessa. Hänen bassovahvistinarsenaaliinsa kuuluu tällä hetkellä Mesa/Boogien Big Block 750, M6 Carbine, D800 Subway, Powerhouse 2x10 ja Powerhouse 6x10. Käynnillään Jyri todennäköisesti tapasi myös ne ihmiset jotka ovat hänen laitteistonsa rakentaneet.